Tampere - kotimaan matkailun helmi ja tapahtumien kehto

09.04.2025

Tampere hurmaa kerta toisensa jälkeen. Kaupunki yhdistää hienosti urbaanin sykkeen, kulttuurin ja luonnon, ja siksi se on erinomainen kohde niin päiväretkeläisille kuin pidempään kaupungissa viipyjille. Tässä meidän vinkit pienestä viikonloppulomasesta! 

Rakkaalla kaupungilla on monta nimeä

Tampere on kaupunki, jolla on monta lempinimeä – eikä syyttä. Manse tai Mansesteri, tuo Suomen oma Manchester, kertoo kaupungin juurista teollisuuden sydämenä. Tampesteri-nimikin mukailee Manchesteria ja se korostaa hauskalla tavalla tamperelaista rentoutta. Tampere herättää tunteita – se on rosoinen ja rakastettava, elävä ja helposti lähestyttävä kaupunki.

Ratikka ja Nysse

Tampereella jopa kulkuvälineillä on omaleimaiset nimensä. Tamperelainen kulkemisen kulmakivi on Nysse – bussiliikenteen nimitys, joka on saanut alkunsa kansan suusta. Tamperelaiset sanovat bussin saapuessa: "nysse tulee" eli "nyt se tulee". Tuo huvittava ja lämminhenkinen murreilmaus kiteyttää jotain olennaista tamperelaisuudesta. 

Raitiovaunusta ei täällä puhuta vain ratikkana – se on Ratikka isolla alkukirjaimella, osa tamperelaista identiteettiä ja ylpeyden aihe. Jokainen raitiovaunu saa nimensä sen käyttöönottopäivän nimipäiväsankarin mukaan kuten Ritva, Urho ja Veera. Ja tämän vuoden alussa järjestettiin kaikille avoin taideratikan suunnittelukilpailu, jossa voiton saivat metsän eläimet, ankat ja pilvet. Aiemman taideratikkakilpailun voittaja Ratikan kyljessä ilmeilevät kissat oli niin suosittu, että se otettiin varsinaisen taideratikkakauden jälkeen uudelleen mukaan katukuvaan. Näimmekin siitä vilauksen, mutta kuvausasemat olivat vähän huonot, joten joudut nyt itse lähteä katsomaan, miltä se näytti. 😉

Korkeuksissa tyylikkäästi - Solo Sokos Hotel Torni

Kun Tampereen siluettia katsoo kauempaa, yksi rakennus nousee selvästi muiden yläpuolelle. Tämä Suomen korkein hotelli, Solo Sokos Hotel Torni kohoaa peräti 88 metrin korkeuteen. Me saimme huoneen toiseksi ylimmästä, 24. kerroksesta ja näkymät Näsijärvelle! Meillä oli nyt tilaisuus katsella maailmaa eri perspektiivistä. Näkymät olivat kerrassaan valloittavat. Ja illalla kaupungin ylle syttyi valomeri, joka sai Tampereen tuntumaan hetken ajan suurkaupungilta. Hotellin sisustus on saanut vaikutteita paikan historiasta: hotelli on rakennettu vanhojen veturitallien kainaloon.

Illalla nautittiin näkymistä Moro Sky Barissa, jossa on esillä Tampereen urheiluhistoriaa ja jälleen, nimessä tuo Moro on Tampereen murteesta napattu "Moi". Tyylikkäästi, mutta rennosti sisustettu baari, jonka pöydillä olevat tuoreet kukat loivat raikkaan ja kutsuvan tunnelman. Vaikka vielä ei ollut terassikausi, kävimme kurkistamassa myös ulkoterassille, missä rento tunnelma jatkui. 

Tornin aamupala on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen, jos vierailet Tampereella etkä ole ehtinyt syödä aamupalaa muualla. Hotellin aamiainen on erittäin monipuolinen, ja palvelu on ystävällistä – meille tarjottiin jopa haudutettua teetä kannussa.

Punatiilien lämpöä ja herkullisia makuja: Ravintola Myllärit

Matkalla Muumimuseoon todettiin, että olisi hyvä syödä hyvin ennen museoon tutustumista. Tekoäly tarjosi meille ravintolavaihtoehtoja, joista valitsimme ravintolan nimeltään Myllärit. Se houkutteli meitä upealla vanhalla rakennusarkkitehtuurillaan ja yksinkertaisella, mutta silti kaikenkattavalla ruokalistallaan. Menusta löytyy riistaa, kalaa, kasvisruokaa, hampurilaista ja pippuripihviä. 

Meitä odotti kadun varressa ihastuttava punatiilinen vanha myllyrakennus, jonka uumeniin astuessa tulimme ihanaa rustiikkisuutta ja lämpöä huokuvaan saliin, jota koristivat toinen toistaan upeammat yksityiskohdat. Ravintola oli panostanut myös viherkasveihin ja tuoreisiin leikkokukkiin. 

Olimme tulleet testaamaan a la carte -annoksia, mutta buffet-lounas houkutti lopulta enemmän. Halusimme kokeilla kalaa anjoviskastikkeessa ja sehän kannatti. Ruoka oli viedä kielen mennessään. Ja entäs se jälkiruoka? Aaah! Sehän vasta oli herkullista - marjarahka luki kyltissä. "Näin hyvää rahkaa en ole ennen syönyt", totesimme molemmat.

Matka Muumilaaksoon

Ilahtuneina nautinnollisesta kulinaarisesta elämyksestä suuntasimme kohti Muumimuseota, joka sijaitsee aivan kivenheiton päässä Myllärit-ravintolasta Tampere-talossa. Maailman ainoa Muumimuseo on erityisen suosittu japanilaisten keskuudessa – meille kerrottiin, että he saattavat jopa liikuttua kyyneliin museon vaikuttavasta annista.

Vaikka videokuvaaminen museossa ei ollut sallittua, kokemus yllätti meidät positiivisesti. Olisi ollut hienoa tallentaa muistoksi monipuoliset museokulissit ja interaktiiviset elementit. Museon tunnelma oli ihastuttava: valot, musiikki, äänimaailma ja huolellisesti suunnitellut yksityiskohdat johdattivat meidät ainutlaatuisella tavalla muumien maailmaan. Tämä museo sopii yhtä hyvin aikuisille kuin lapsille, vaikka aihe viittaakin lasten maailmaan.

Informatiiviset selostukset ja valokuvat Tove Janssonin elämästä sekä muumien tarinasta olivat vertaansa vailla. Hellyttävät muumihahmot ja niiden ajaton sanoma tuntuvat erityisen merkityksellisiltä nykyajassa. Muumimuseo tarjoaa hetken hengähdyksen arjen kiireistä ja ilahduttaa taiteellisella sekä tarinallisella annillaan – jopa niitä, jotka eivät ole vannoutuneita muumifaneja.

Tampereen kaunein kaupunginosa - Pispala

Pispala on Tampereen vanhaa työläisväestön asuinaluetta, jonka rakennuskantaa on ajan saatossa uudistettu. Vaikka alkuperäinen idylli on osittain kadonnut, alueen upeat harju- ja järvimaisemat houkuttelevat nykyään varakkaampaa väestöä asumaan. Pyynikki ja Pispala kuuluvat Tampereen halutuimpiin asuinalueisiin, ja Pispala on myös yksi kaupungin suosituimmista ulkoilualueista. Sen suuret korkeuserot houkuttelevat kuntoilijoita ja tarjoavat haastavia treenipaikkoja.

Pispalassa sijaitsee Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva yleinen sauna, Rajaportin sauna, joka on vaalinut saunomiskulttuuria jo vuodesta 1906. Tampere tunnetaan Suomen Sauna Capitalina – tärkeänä tunnustuksena saunominen hyväksyttiin Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon muutama vuosi sitten.

Tunnettu kirjailija Lauri Viita vietti lapsuutensa Pispalassa, ja hänen muistolleen perustettu museo avaa näkymän 1900-luvun alun pispalalaiseen elämään. Entisöity keittiön ja kamarin asunto tarjoaa autenttisen katsauksen aikakauden asumiseen, ja museoon pääsee tutustumaan kesäviikonloppuisin.

Pyynikki - luontoa, näköaloja ja munkkeja

Pyynikki on Tampereen helmi, joka hurmaa kävijänsä upeilla maisemillaan ja tarjoaa upeat puitteet ulkoiluun sekä maisemien ihailuun. Pyynikinharju on osa 200 kilometrin harjujaksosta, joka alkaa Salpausselältä, Lahden tienoilta ja jatkuu Kankaanpäähän saakka. Pyynikin harju on näistä harjuista korkein (160 metriä merenpinnasta) Sitä pidetäänkin maailman korkeimpana soraharjuna. Alueella on paljon polkuja ja siellä on mahdollista ulkoilla kaikkina vuodenaikoina.  

Harjun kruununa toimii Pyynikin näkötorni, joka on yksi Tampereen tunnetuimmista maamerkeistä. Nykyinen graniittinen torni rakennettiin vuonna 1929 kaupungin 150-vuotisjuhlan kunniaksi. Tornin huipulta avautuvat upeat näkymät Tampereen suurten järvien, Pyhäjärven ja Näsijärven yli aina ympäristökuntiin saakka. 

Tornin juurella sijaitsee kuuluisa Pyynikin munkkikahvila, jonka tuoreet munkit ovat saavuttaneet lähes legendaarisen maineen. Kahvilan munkit valmistetaan paikan päällä perinteisellä reseptillä, ja niiden herkullinen maku houkuttelee kävijöitä ympäri vuoden. 

Hyvinvointia ja makuelämyksiä Kotimaan matkailumessuilla

Tampereen vierailulla kävimme siskoni kanssa tutustumassa myös Kotimaan Matkailumessuihin, jotka järjestettiin Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa viime viikonloppuna. Messujen pääteemat, kuten ruoka ja hyvinvointi, olivat selvästi innostaneet näytteilleasettajia luomaan interaktiivisia elämyksiä. Kokeilimme muun muassa tamperelaisen ProRecovery-rentoutumistilan palautumislahkeita ja rentoutusdivaania, testasimme kengurukenkiä ja nyrkkeilyä sekä maistelimme savivettä, mansikkamehua ja bataattilastuja. Pyörittelimme myös Tornion osaston onnenpyörää, joka toi meille molemmille karkkiyllätyksen.

Matkailullisesti messut olivat monipuoliset: paikalla oli toimijoita kunnista ohjelmapalveluyrityksiin ja nähtävyyksiin. Erityisesti Savo erottui visuaalisella ilmeellään ja hurmasi meidät mansikkamehullaan. Se oli täydellinen pieni makuelämys messuhumun keskellä.

Otettiin muuten ensimmäistä kertaa matkalle mukaan digitaalinen käyntikortti Fiksukortilta – näillä reissuilla kun ei koskaan tiedä, keneen törmää. Kortti on nopea, helppokäyttöinen ja ympäristöystävällinen tapa vaihtaa yhteystietoja. Siihen voi ladata etukäteen yhteystiedot, verkkosivuosoitteet ja linkit esimerkiksi somekanaviin. Korttia vain näytetään toisen henkilön puhelimeen, ja tadaa – yhteystiedot tallentuvat hetkessä! Tämä kätevä apuväline tulee varmasti olemaan mukana jatkossakin, sillä matkustamme paljon.

Jokainen matka on omanlaisensa elämys, Tampere tarjosi niitä meille roppakaupalla. Vaikka elämä on kiireistä, on syytä ottaa välillä hetki itselleen ja nauttia ympäröivästä maailmasta. Kotimaassakin on niin paljon mielenkiintoisia paikkoja, jotka odottavat löytämistään.